Folkert Buis (Leeuwarden, 08-02-1971) studeerde klassiek slagwerk en lichte muziek vibrafoon aan de Hogeschool Enschede (UM 1998).
Als componist is het muziektheaterstuk “Vulcan’s Forge” (1995), een multimedia gebeuren waarbij beeld, geluid en tekst één geheel vormen, het eerste wapenfeit te noemen. Daarna schreef Folkert Buis voor verschillende bezettingen, zoals symfonieorkest en rockband, harmonieorkest en uitgebreide slagwerk-bezetting, verschillende kamermuziekensembles en saxofoon-orkest met slagwerk. Kenmerkend is steeds de dynamiek tussen “klassieke” en “lichte” muziek alsmede het uitermate beeldende karakter van al zijn muziek.
Sinds 2010 is Folkert Buis lid van het Genootschap voor Nederlandse Componisten (GeNeCo).
Een paar Highlights:
2015: “Hangi-Lauha” (zie ook 2014 hieronder) wordt nogmaals uitgevoerd, deze keer in de Stadhuishal te Hengelo. Op 10 april 2015 nemen hier kinderen van basisscholen uit Hengelo-Zuid aan deel, met zelfgemaakte mini-theremins, sleutel-chimes, trommels, potten en pannen. Folkert Buis speelt ook zelf weer mee, op theremin, slagwerk en gitaar. Het orkest van Concordia Hengelo is aangevuld met een groot gelegenheidskoor, slagwerkgroep (melodisch slagwerk, metaalpercussie), rockband en theremin. Het is een geslaagd educatief project.
2014: Op 6 september 2014 vindt de premiere van “Hangi Lauha”, een symfonie voor, over en door Hengelo plaats in de Eatonzaal van het Rabotheater te Hengelo. Hangi-Lauha – een symfonie van, voor en over Hengelo Hengelo (Hangi Lauha) is de stad der verbindingen, met autowegen, spoorwegen, Twentekanaal en beken. In mijn compositie komt “het Knooppunt van Twente” met haar indrukwekkende industriële historie tot leven via de vier elementen water (de beken), vuur (de staalindustrie), lucht (de “Hengeler Weend”) en aarde (de zoutindustrie). De historische betekenis en culturele belevenis worden in dit project met elkaar verbonden. De thematiek wordt niet alleen muzikaal verbeeld met blaasmuziek, die al sinds de 19e eeuw geworteld is in Hengelo, maar ook visueel. Het harmonieorkest wordt aangevuld met een groot gemengd koor, theremin, slagwerkers (melodisch slagwerk, metaalpercussie) en een rockband.
2014: “Pink Floyd – The Wall“ wordt uitgevoerd in het Steengroeve Theater Winterswijk. Op 12, 13, 15 en 16 augustus 2014 worden de arrangementen voor symfonieorkest en koor van Folkert Buis gespeeld. Ook drumt Folkert weer in de Band.
2013: “Prayer” in opdracht van Il Canto di Rame voor orgel, sopraan, trompet en cello. Premiere: 21 september 2013 in de Bergkerk te Deventer. “Prayer” verschijnt in 2015 op de nieuwe CD van Il Canto di Rame.
2012: “MANSION” voor Tenorsax en Harmonieorkest.
2011: “Another Story About The Direction Of Rocks” – Harp en Marimba (in opdracht van Duo HarpVerk). Viktoria Gudnadottir heeft er in IJsland filmopnames voor gemaakt.
Voor het Kinderprinsengrachtconcert van 2010, 2011 (en 2012) componeerde en arrangeerde Folkert in opdracht van de AVRO een aantal begeleidingen bij solocomposities: Piano-sonate a-klein van W.A. Mozart, Flight of the Bumblebee (voor marimba) e.a., uit te voeren door het Jeugd Orkest Nederland.
2010: “The Four Baritones of the Apocalypse“ voor 4 Baritonsaxen. (voor hetzelfde ensemble: een arrangement van “The eye of the Tiger”
Sinds 2010 worden alle slagwerk-composities van Folkert uitgegeven bij Dutch Music Partners.
2009: “The Devil and the Deep Blue Sea” – Tenor Saxofoon en Piano, opgenomen door Niels Bijl en Hans Erik Dijkstra op de CD “Mozaik”
2008: Muziek voor de theatervoorsteling BASH|COMM.
In augustus van dit jaar vond in Hengelo het Marktconcert “Pink Floyd – The Wall” plaats, een productie van het Rabotheater onder regie van Susanne Knapp: Folkert schreef de arrangementen voor symfonieorkest en koor, was muzikaal leider (en initiatiefnemer) en speelde in de Band. De arrangementen zijn later nogmaals gebruikt voor een uitvoering in Doetinchem.
2007: Folkert componeert in samenwerking met James van Leuven de muziek voor de dansvoorstelling “CRUSH” van choreograaf Daniel Renner.
Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van het Twents Fanfare Orkest: “Fanfayre” voor Fanfare en slagwerkgroep.
2006: Folkert schrijft het stuk “El Mare” (dubbel blaaskwintet) voor het Delphi-ensemble. “El Mare” is inmiddels ook in een versie voor Harmonieorkest verschenen.
Tevens schrijft hij de filmmuziek voor de documentaire “Een Dijk aan de Muur” van regisseurs Henk Ganzeboom en Barbara van den Bogaard.
2004: “Squelchy Plumbing“ voor Saxofoon-orkest en slagwerk
2003: “Le Glacier de la Plaine Morte“ voor Harmonie-orkest