Composities

PRAYER voor sopraan, trompet, cello en orgel (september 2013)
PRAYER is geschreven in opdracht van het ensemble “Il Canto di Rame“, waaraan het stuk ook haar merkwaardige bezetting ontleent. Het stuk is gebaseerd op twee teksten: het gedicht Prayer van Neil Perry en het gebed van Fransiscus van Assissi. Op 21 september 2013 ging het stuk in premiere in de prachtige Bergkerk in Deventer.
MANSION voor solo tenor saxofoon en Harmonieorkest (december 2011)
MANSION is geschreven in opdracht van Harmonieorkest OLTO uit Loenen, met als solist Niels Bijl. MANSION is een sfeerbeeld van een groot,vervallen landhuis. De tenorsax loopt met de luisteraar door de verlaten kamers, waar de geest van het verleden soms in het heden doorschemert. Hij verklankt de geschiedenis van het huis, soms feestelijk, soms roerig, waardoor we de grandeur van het huis weer even kunnen beleven.
Het stuk ging op 12 februari 2012 in premiere in Eerbeek.
Mad People (Pointing at Stones) (2011)
De eerste compositie van 2011 is bedoeld als aanvulling op het GuitarCraft repertoire. Het is een “Full-group piece” met vijf verschilende stemmen in New Standard Tuning. Te presenteren tijdens het Guitar Circle of Berlin Weekeind in maart 2011.
Another Story About the Direction of Rocks (2011)
Another Story About The Direction of Rocks (Harp en Marimba) is geschreven in opdracht van het IJslandse DUO HARPVERK.  Ritmisch sluit dit werk aan op “Mad People…” en deze verwantschap leverde ook de titel.

In oktober 2012 is er in de Greenhouse Studio in Reykjavik een opname gemaakt.

Remain in Motion (2010) download pdf: 
Remain in Motion is een compositie voor 7 slagwerkers. Het stuk is opgebouwd uit een aantal motieven met verschillende toonkarakters. Deze motieven zijn vervolgens bewerkt en ineengeweven tot een ritmisch geheel waarin het getal 7 veelvuldig voorkomt, bijvoorbeeld in de maatverdeling, intervalstructuur of anderszins.

De partijen zijn zodanig opgezet dat elke speler zowel een melodisch als ritmisch instrument speelt.

Door een uitgekiende ruimtelijke opstelling, waarin met name de klokkenspelspelers een duidelijk gescheiden plek krijgen (lees: ver genoeg bij elkaar vandaan) ontstaat er een kaleidoscoop van geluid. En het geheel blijft van het begin tot het eind in beweging…

Le Glacier de la Plaine Morte (2003) download pdf: 
(lett. De Gletsjer van de Vlakte des Doods) is een muzikale impressie van het alpenlandschap rondom deze gletsjer. In de verschillende delen komen de diverse aspecten van dit gebied in Zwitserland voorbij. Watervallen, alpenweiden, bossen en natuurlijk de overweldigende Alpen zelf. Het laatste deel, een eenzame hoornsolo ondersteund door laag slagwerk, staat voor de eenzame woeste hoogte van de gletsjer.

De opname werd gespeeld door muziekvereniging Concordia te Hengelo, olv Lute Hoekstra, op 21 mei 2003 in de Stadhuishal van Hengelo Ov.

Het stuk is te bestellen via deze site: stuur een mailtje met uw bestelling (of bel even op) en ik stuur het zo snel mogelijk naar u toe.

Squelchy Plumbing (2005) download pdf: 
(lett. Zompig Loodgieterswerk, door saxofonist Niels Bijl  vrij vertaald met “Krijsende Pijpen” ) is een krachtig werk voor saxofoonorkest en slagwerk. De compositie bestaat uit drie delen: het Allegro Ritmico waarin het ensemble met de nuances van een stoomlocomotief wordt geïntroduceerd, het Andante Nebuloso, een mistige klankcollage met een groovy begeleiding, waarna de finale wordt ingezet door een kort fugatisch intermezzo.

Het stuk werd opgenomen in 2006 op de “Muziek voor Muziek” CD. Het werd uitgevoerd door Saxofoon-orkest BYDLO en Slagwerkgroep Hengst, olv Niels Bijl.

Het stuk is te bestellen via deze site: stuur een mailtje met uw bestelling (of bel even op) en ik stuur het zo snel mogelijk naar u toe.

El Mare (2006) download pdf: 
El Mare (2006) werd in de zomer van 2006 gecomponeerd in opdracht van het Delphi-ensemble. Het is een programmatische compositie voor dubbelblaaskwintet met als centrale thema “de zee”.  Om als binnenlander een stuk te schrijven over de zee zijn we eerst ter inspiratie naar Zuid-Engeland gereisd. Het stuk weerspiegeld min of meer de kust voor Eastbourne vanwege de vuurtoren, het kustplaatsje Lyme Regis vanwege de pier, en de hele zuidkust vanwege dat het zo mooi is daar.

El Mare bestaat uit drie delen die in elkaar over vloeien: Beacon – Tales of the Sailors – El Mare.

De opname is een registratie van de première van het stuk, in september 2006 te Lelystad, olv Lute Hoekstra.

Het stuk is te bestellen via deze site: stuur een mailtje met uw bestelling (of bel even op) en ik stuur het zo snel mogelijk naar u toe.

Een Dijk aan de Muur (2006) – scene 2 Lomme-Jannie
Een Dijk aan de Muur is een documentaire van regisseur Henk Ganzeboom en Barbara  van den Boogaard. Meer over deze documentaire vind u hier (link naar link van Dijk aan de muur). De muziek voor deze film werd geïnspireerd door het in de film prominent aanwezige polder- en kustlandschap rond de Afsluitdijk. Er zijn in totaal 6 scenes gecomponeerd, met een totale lengte van plm. 25 minuten.

Alle instrumenten zijn door Folkert ingespeeld. De opnames vonden plaats gedurende de zomervakantie van 2006.

CRUSH (2007)
CRUSH is een co-productie van het Rabotheater Hengelo en de Muziekschool te Hengelo. CRUSH is een dansvoorstelling van 1 uur waarbij de wisselwerking tussen klassieke dans en Hip-Hop/Streetdance enBreakdance centraal staat. CRUSH werd ontwikkeld door choreograaf Daniel Renner, in nauwe samenwerking met componisten James van Leuven (Laptop, beats en sounds) en Folkert Buis (orkest). Het orkest werd samengesteld uit muziekschool-leerlingen. De uitvoeringen vonden plaats op 23 en 24 mei 2007 in het Rabotheater Hengelo en in het Munttheater in Weert.

Comments are closed.