Folkert Buis (Leeuwarden, 08-02-1971) studeerde klassiek slagwerk en lichte muziek vibrafoon aan de Hogeschool Enschede (UM 1998).
Folkert kreeg zijn eerste oefenpadje in oktober 1983. Folkert Buis heeft als slagwerker altijd in twee werelden gespeeld. Enerzijds in de pop/rock- en jazzwereld als drummer en vibrafonist, anderzijds als klassiek slagwerker in orkesten en ensembles. Tegenwoordig speelt Folkert ook gitaar en maakt hij gebruik van elektronica, onder andere de theremin. Verder is Folkert Buis actief in de Euregio met collega-slagwerker Gerson Stiening uit Osnabrück.
Hij verzorgt als drummer, bassist of gitarist gastoptredens in allerlei gelegenheidsbands en speelt slagwerk in diverse orkesten. Ook is Folkert actief als performer in eigen producties.
In 2015 wordt Hangi-Lauha (zie ook 2014 hieronder) uitgevoerd in de Stadhuishal te Hengelo. Op 10 april 2015 nemen hier kinderen van basisscholen uit Hengelo-Zuid aan deel, met zelfgemaakte mini-theremins, sleutel-chimes, trommels, potten en pannen. Folkert Buis speelt ook zelf weer mee, op theremin, slagwerk en gitaar.
Op 6 september 2014 vindt de premiere van Hangi Lauha, een symfonie voor, over en door Hengelo plaats in de Eatonzaal van het Rabotheater te Hengelo. Folkert Buis speelt zelf mee, op theremin, slagwerk en gitaar. Van dit concert is een CD en DVD verschenen.
In 2014 wordt Pink Floyd The Wall uitgevoerd in het Steengroeve Theater Winterswijk. Op 12, 13, 15 en 16 augustus 2014 worden de arrangementen voor symfonieorkest en koor van Folkert Buis gespeeld. Ook drumt Folkert weer in de band.
In augustus 2008 vond op het Marktplein in Hengelo het Marktconcert Pink Floyd The Wall plaats, een productie van het Rabotheater onder regie van Susanne Knapp. Folkert schreef de arrangementen voor symfonieorkest en koor, was muzikaal leider (en initiatiefnemer) en speelde in de band.
Sinds 2008 is Folkert als gitarist actief bij de Guitar Circle of Europe (voorheen Guitar Craft) waarvan Robert Fripp de nestor is, en het Berlin Guitar Ensemble. In 2013 verscheen van de GCE het eerste album met naast stukken van King Crimson ook een arrangement van Folkert Buis, “Capsule in Space”. Binnenkort verschijnt het tweede album van The BGE (Berlin Guitar Ensemble) vs. 1605munro waarop Folkert niet alleen als gitarist maar ook als thereminist te horen is.
Samen met zijn collega’s Raymond Ruitenberg en Door Raeymaekers werkte hij aan de voorstelling BASH|COMM, een slagwerk-spektakel dat op donderdag 14 februari 2008 in première ging.
In 2006 schrijft Folkert de filmmuziek voor de documentaire Een Dijk aan de Muur van regisseurs Henk Ganzeboom en Barbara van den Bogaard. Hij speelt alle instrumenten ook zelf in.
Samen met Martin Fabels is hij bezig geweest met eigen nummers, opgenomen in een vintage studio. Folkert speelde alle instrumenten, Martin deed de techniek en zang.
Als solist voerde hij o.a. werken uit van Klaus-Peter Bruchmann (Concertino per Timpani e Orchestra), de Sonate voor twee piano’s en slagwerk van Bela Bartók (uitgevoerd op Nederland 3 op 20-02-1999 in Reiziger in Muziek, de Plantage, Amsterdam).
Als lid van Het Euregio Slagwerkensemble werkte Folkert Buis in 1996 mee aan de eerste Nederlandse (vertaling Willem Wilmink) Carmina Burana van Carl Orff. Hiervan is een CD uitgebracht.
Folkert opereerde als drummer, toetsenist, arrangeur en componist in tal van popbands zoals Stonehenge (waarvan het nummer Hurdle Mind uitgebracht is op de LP ‘IM WESTEN NICHTS NEUES’), Desert Rose, Fables en Conic Stew.